2 Ocak 2023 Pazartesi

 

FIRTINA GELİYOR!

“Amerikan Federal Bankası Fed faiz artışı yaparak fırtınayı başlatacak” diyenler var.

İçerde açıklanacak faiz oranı ile de ikinci fırtına olacak uyarısı yapanlar…

Aslında mevzu bu kadar basit değil.

Faiz neden artırılıyor? Neden enflasyon arttı? Neden resesyon riski var? Neler oluyor?

Aslında olan şudur; dünyanın son kırk yıllık ekonomik sistem uygulamalarından ana aktörlerin vaz geçme ve geriye dönme kararlarının uygulanması ile ilgilidir.

1980 lerden itibaren , yine kapitalist sistemin devresel bunalımından çıkış yolu olarak geliştirilen neolibaralizm ekonomik sistemi kısa bir sürede bütün dünyada uygulanmaya başlandı.

Bu sistem, aynı zamanda politik sistemleri, sosyo kültürel hayatı ve hemen herşeyi değiştirerek yeni bir dünyaya kapıları açtı.

Kapitalist sermayedarlar buradan bir yol açabilmek için şu kararları bütün dünyada uygulamaya giriştiler.

·         Ekonomik sistem piyasa sistemine dönüştürülecektir, devletlerin müdahalesi ve regülasyonları en aza indirilecektir.

·         Devlet kapitalizminden vaz geçilerek kamu şirketleri dağıtılacaktır.

·         Kar esaslı ekonomilere geçilecektir. Üretim değil finans sektörü desteklenip önü açılacaktır.Bu şekilde uygun faiz oranları bulacak olan üretici şirketler de daha verimli ve karlı üretimler yapacaktır.

·         İşçi sendikaları baskılanacaktır.

·         Ekonomi bütün dünyada küresel ilişkilerle geliştirilecektir. Ulus devletler  şirketlerin operasyonlarına engel olmayacaktır.

Bunlar için;

·         İnsan hakları, demokrasi, kimlik hakları, kadın hakları vb haklar bütün dünyada güvenceye alınacaktır.

·         Girişim özgürlüğü güvenceye alınacaktır.

·         Kredi sistemleri kolaylaştırılıp basitleştirilecek ve tüketim hızlandırılacaktır.

·         Türev piyasalarının kaldıraç rolü üstlenmesi sağlanarak , üretimden değil finans operasyonlarından da artı değer üretilmesi sağlanacaktır.

Vs vs vs

Ve neler yaşandı sonuçta?

·         Tüketim çığ gibi arttı

·         Artan tüketim , üretimi de canlandırdı ( Çin ‘ in dünyanın en büyük ekonomisi olması, üretim atölyesi olması bu sebepledir)

·         Kredi kullanımı tüketime bağlı olarak kat be kat arttı. Öyle ki, dünyanın çok büyük bir kesimi kredi borçlusu durumunda.

·         Bir malın çevrim içindeki değeri, gerçek değerinin 1000 katına ulaştı. Ancak, bu değer geriye döndüğünde alacağı karşılık maalesef eş değer değildi.

·         Gelinen noktada bütün dünyanın toplam gelirinin üç katı toplam borçluluk var.

·         Bu durumda, devlet yönetimleri tıkanan sistemi açabilmek için para basıyor ,ancak emisyon artıyor. Enflasyon yükseliyor. Bu defa faizi artırıyor, o zaman da üretimler ve ticaret duruyor, resesyon başlıyor. Bu da ÇALIŞAN İNSANLAR İÇİN İŞSİZLİK VE AÇLIK DEMEKTİR. Bunun da sonunda toplumsal patlamalar olması elbette beklenen bir durumdur.

·         İşte beklenen fırtına da budur. Önce artık sistemin sürdürülemezliği tek bir kıvılcımla net olarak ortaya çıkacak ve bir anda BÜYÜK BİR KIRILMA ile ekonomide bir DÜZELTME işlemi yapılacak.

·         Elbette bu durumda, bir çok devlet maliyesi, şirket, kurum, özel sektör batacak!.

·         Devletlerin de bu fırtınaya karşı koyacak hiçbir gücü, aracı olmadığı için toplumsal hareketler başlayacak.

·         İşte, daha önceden yazdığımız ABD’ NİN 2021 HAZİRAN NATO  TOPLANTISINDA YENİ NATO KONSEPTİ olarak açıklanan yeni konseptin de zaten amacı bu idi ve hedef tarih 2030 idi.

·         Nedir o peki? 1980 lerden itibaren başlayan neoliberal küreselleşme siyasetine son verip, yeniden eski ULUS DEVLET HEGEMONYASI devlet konseptine geçmek!

·         Peki neden? Şunlardan .. ABD, bu süreçte elindeki süper güç avantajını kaybederek Çin ve Rusya ile paylaşmak durumuna geldi. Çin , dünyanın üretim üssü oldu. Avrupa, makinaları Çin’ e taşıyarak sermayesini de Çin’ e aktardı dolayısıyla ABD etkisinden uzaklaşmaya başladı. Rusya, sosyalist sistemden çıktı ama devlet olarak gücünü kaybetmedi.

      Dolayısıyla ABD, ekonomisi ile de, siyasi baskı mekanizmaları ile de zora girdi ve bunun artık sürdürülemez olduğunu gördüğü için bu sisteme son vererek eski sisteme dönme kararı aldı.

·         Son yıllarda yaşadığımız, Covit pandemisi de, Ukrayna savaşı da, çıkarılmak istenen Türk-Yunan Savaşı da, Çin- Tayvan-Japonya Savaşı da vd hepsi bu planın saha operasyonlarıdır.

 

Peki ne yapmak lazım?

 

Dünyanın gerisinin ne yapması lazım?

 

Bunu da sonraki yazımızda değerlendireceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız işin teşekkür ederim.

  FIRTINA GELİYOR! “Amerikan Federal Bankası Fed faiz artışı yaparak fırtınayı başlatacak” diyenler var. İçerde açıklanacak faiz oranı i...