5 Ağustos 2021 Perşembe

 Mühürsüz oy pusulaları hakkında

20/04/2017

16 Nisan 2017 halkoylaması sonuçları ile ilgili YSK'ya yapılan itiraz başvuruları dün Ysk tarafından red edilmesine rağmen, hala değişik rivayetlerle spekülasyonlar yapılmaya devam ediliyor.

Ben de sandık görevlisi olarak o gün görev  yaptığım için yaşadığım tecrübeleri bu yazıyla aktarmak ve spekülasyonların önlenmesine katkı yapmanın faydalı olacağını düşündüğüm.

Sırayla madde madde yazıyorum.

1- Sabah 07.00 gibi sandık başında göreve başladık. Sandık başkanı okul öğretmenlerinden birisi idi. Diğer görevliler, CHP den bir kişi, HDP'den bir kişi, MHP den görevli yoktu, Ak Parti'den bir kişi idi. Başka gelen de olmadığı için Ak Parti yedek görevli olarak ben oturdum sandık görevlisi olarak. Ve daha önceden YSK dan onaylanan sandık görevlisi belgemizi başkana sunduk.Ve böylece 1 başkan ve 5 üye ile sandık kurulu oluşturuldu.

2- Tüm  üyeler başkanın nezaretinde yemin ettik.

3- Başkan, YSK' dan gelen mühürlü torbayı açtı.İçinden çıkan bütün zarfları ve oy pusulalarını tek tek saydık.Kullanılacak  oy sayısı ile karşılaştırdık. 10 civarında fazla vardı. Bütün bu sayıları tutanağa işledik.

4- Her arkadaşa bu zarf ve oy pusulalarını vererek tek tek mühürlettik. Zarfların sağ üst köşesine ,oy pusulalarının arkasına mühür vurduk.(Hatta oy pusulaları çok ince olduğu için,arkası göründüğü için  mühürleri pusulanın arkasına tam ortaya vurduk ki spekülasyon olmasın ). Bu bile oy kullanma sırasında vatandaş arasında bazen soru konusu oldu ve açıklama yaptık.

5- Sonrasında saat 8.00 itibariyle kapıda biriken vatandaşları oy kullanmak için davet ettik ve oy kullanma süreci başladı.

6- Oy kullanacak vatandaşları uyarırken, ortaya basmamalarını, hangi kısma evet oyunu basacaklarsa o kısmın tam ortasına basmalarını söyledik. Bu uyarıyı en çok yapan ,sıranın sürekli en başında oturan CHP li görevli yaptı, biz de izledik.

7- Oy kullanımı saat 17.00 ye kadar sorunsuz devam etti. Katılım bizim sandıkta % 90 lara ulaşmıştı.

8- Saat 17.00 de oy kullanma işlemini durdurduk ve sandığı açtık. Sayıma  daha geçmeden YSK' dan sandık başkanının telefonuna bir sms geldi. Gelen mesajda " mühürsüz oy pusulalarının da geçerli oy sayılacağını" içeriyordu. Chp ve hayır a yakın olduğunu sohbet sırasında anladığım başkan sinirle "bu ne ya!" diyerek tepkisini ortaya koydu,ama YSK kararına uymak zorundayız dendi. Arkasından " zaten bizim sandıkta böyle bir sorun yok " dedi..Evet Bu doğr idi, .çünkü bizim sandıktaki bütün oy pusulaları ve zarflar ilk iş olarak mühürlenmişti. 

9- Önce bütün oyların kapalı zarf olarak sayımını defalarca yaptık.Kalan ve kullanılmayan zarf sayılarını da ekleyerek en baştaki sayıyla karşılaştırdık. Doğru idi, sorun yoktu.

10- Sonra tek tek zarfları açarak ,açılan zarfları boşaltılmış plastik kutuya, içinden çıkan oyu - başkanın yüksek sesle bağırarak oyu tanıtması ile- masaya koyduk. Çünkü odada sandık görevlilerinin dışında başka gözlemciler de vardı. Oy ve ötesi vb gibi..Arada bir sonuç karşılaştırması yaparak herkesin onayını aldık.

11- Geçersiz oyları (Ortaya vurulmuş, her iki tarafa vurulmuş, pusulanın arkasına vurulmuş vb) tespit edip,kaydettik.

12- Oy sayımları sonrasında başkanın oluşturduğu tutanakların her birini bütün sandık görevlileri olarak imzalayıp onayladık, kapıya,okula astık ve orada bulunan gözlemcilere de birer tane verdik.

13- Sonra bütün oy pusulalarını,zarfları ve diğer evrakları yeniden torbaya koyup mühürledik.

14- Başkan ve tüm parti görevlileri bir birimizi tebrik edip kutladık. Tanışmaktan dolayı çok mutlu olduğumuzu birbirimize söyledik.

 

Bizim sandık çalışmamızın özeti budur.

 

Saygılarımla

 

Sandık Yerimiz: İstanbul -Üsküdar-Çengelköy/Mehmetçik Ortaokulu dur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız işin teşekkür ederim.

  FIRTINA GELİYOR! “Amerikan Federal Bankası Fed faiz artışı yaparak fırtınayı başlatacak” diyenler var. İçerde açıklanacak faiz oranı i...